Espoon rantaraitti on kenties pääkaupunkiseudun hienoimpia ulkoilureittejä – ainakin jos otetaan huomioon sen sijainti. Reilu 40 kilometriä Espoon rantoja myötäilevä kävely ja pyöräilyreitti on tunnelmaltaan ja sijainniltaan ainutlaatuinen. Helsingistä rantaraitin varteen pääsee nopeimmillaan noin 15 minuutissa. Espoon rantaraitti tarjoaa koettavaa aina luonnonsuojelualueesta merellisiin satamakohteisiin. Rannikkoelämän sivussa voi nauttia reitin varrelle sijoittuvien kahviloiden herkuista, uimarannoilla lekottelusta tai menneiden aikojen havinasta upeiden huviloiden luona.
Lankalauantain kunniaksi päätimme lähteä pitkästä aikaa pyöräilemään Espoon rantaraittia. Flät No 14:n aamupala oli kuitenkin jo pidempään kummitellut mielessäni, joten aloitimme päivän suuntaamalla ensin Helsinkiin. Suunnitelmana olikin pyöräillä rantoja pitkin Helsingistä Espoon puolelle ja rantaraittia pitkin aina Kauklahteen saakka. Pakkasimme siis mukaan juomapullot, kahvitarvikkeet ja taukotakit pyörälaukkuihin ja painuimme ovesta ulos nauttimaan yhdestä kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä. Optimistisina puimme päälle vain merinovillaiset pyöräilypaidat, mutta mukaan pakkasimme kuitenkin lisävaatetta mukaan.
Flät No 14 aamupala ja Helsingin rantareitti
Helsinkiin pyöräilee Leppävaarasta kätevästi junaradan varrella kulkevaa baanaa pitkin ja hetkessä olimme Flät No 14 aamupalapöydässä (meidän tapauksessa taisi kyseessä olla tosin brunssi). Flätin listalta saa valita haluamansa setin, joka tarjoillaan pöytiin tiskille tehdyn tilauksen jälkeen. Emme pettyneet!
Vatsat täynnä suuntasimme Karhupuistosta merenrantaan ja tiemme vei Helsingin rantoja pitkin Kauppatorin kautta Kaivopuistoon. Helsingin jäätelötehtaan kioski oli juuri avattu Kaivopuistossa ja sen edessä kiemurtelikin kevätauringosta nauttivista ihmisistä muodostuva jono. Me ohitimme kioskin tällä kertaa, mutta jäätelötehtaan minttusuklaata tai vaniljapuikkoa voi todellakin suositella. Helsingin rantareittiä oli mutkaton pyöräillä jopa tandempyörällä, sillä tällä osuudella pyöräbaanat on selkeästi merkitty. Reitin alkupuolella Kalliossa oli jonkin verran tietöitä ja ne välttääkseen voisi olla vaihtoehtona aloittaa pyöräily esimerkiksi Hietalahden kauppahallilta, jossa sijaitsevasta Ravintola Piilosta olen kuullut hyvää.
Espoon Karhusaari – pieni luontokeidas kaupunkien rajalla
Aivan Helsingin ja Espoon rajalla sijaitsee pieni Karhusaaren virkistysalue, merellinen pakopaikka luontoon aivan Länsiväylän kupeessa. Rantaraitin virallinen lähtöpaikka sijaitsee Laajalahden toisella puolella Tarvaspäässä, mutta Lauttasaaresta tullessamme Hanasaari ja Karhusaari olivat ensimmäisiä kohteita. Rantaraitti kiertää Karhusaaren ympäri merenrantaa myötäillen ja ihmiset olivat tulleet nauttimaan keväisestä säästä rantakivikoille ja kävelypolulle. Joutsenparikin oli löytänyt tiensä Karhusaaren rantaan. Karhusaaresta löytyy myös 1800-luvun lopussa rakennettu Sinebrychoffin huvila.
Hulppeat rantahuvilat ja mielenkiintoiset luontopolut rantaraitin varrella
Kiireisen Länsiväylän varrelta sukelsimme pian täysin toisenlaiseen maailmaan. Westendin tiet ovat pullollaan toinen toistaan upeampia taloja ja rakennuksia eikä ohikulkijalle jää epäselväksi, miksi Westendin alueella on varakas maine. Hetken rantaraitti kulkee asuinalueen keskellä, mutta pian pääsimme takaisin merenrantaan ja hiekkatielle.
Yksi suosikkipaikoistani Espoossa on Haukilahti ja siellä etenkin ranta-alue. Kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitettu hiekkatie kulkee rantaviivaa myötäillen ja alue on etenkin kauniina aurinkoisena päivänä erittäin viihtyisä. Ollessani pieni, isäni tapasi viedä meitä kesäisin nimenomaan Haukilahteen uimaan ja siksi Haukilahteen liittyykin erityisen lämmin hyvänolon fiilis. Tällä kertaa pysähdyimme keittämään kahvit rantakalliolle ja pitämään pienen herkuttelutauon itse tehdyn brownien merkeissä. Hetken ajan lämpimällä kalliolla istuessani ilma tuntui jopa kesäiseltä.
Upeat rantahuvilat eivät rajoitu vain Westendin alueelle, vaan katseltavaa riittää koko rantaraitin pituudelta. Historiallisia kohteita ja huviloita löytyy reitin varrelta myös useampia:
- Gallen-Kallelan museo ja Linuddin huvila Tarvaspäässä (täällä myös Cafe Zoceria, suositus!)
- Villa Elfvik Laajalahden luonnosuojelualeella, kahvila auki vain viikonloppuisin
- Sinebrychoffin huvila, Karhusaari
- Ravintola Villa Pentry, Nuottaniemi
- Villa Rulludd, Hyljelahti
Aukioloajat suosittelen tarkistamaan paikkakohtaisesti. Lisäksi ulkopuolelta voi ihailla Villa Carlstedtia Matinkylässä uimarannan jälkeen alkavalla osuudella ja Bastvikin kartanoa Saunalahdessa.
Mikäli upeiden rantatonttien ja historiallisten huviloiden ihastelu alkaa riittää, voi suunnata katseen kohti reitin varrelle sijoittuvia luontokohteita. Reitin alkupäässä sijaitseva Laajalahden luonnonsuojelualueelta löytyy luontopolku ja lintutorni. Alue toimii levähdyspaikkana tuhansille muuttomatkoillaan oleville linnuille ja kesäisin rantaniittyjen maisemanhoidosta vastaavat lehmät vasikoineen.
Soukasta löytyy upea Kasavuori, jonne kiipeämiseksi joutuu tosin näkemään vähän vaivaa. Kallioille pystyy kiipeämään suoraan tieltä, mutta helpompi reitti löytyy, kun ajaa Soukansalmentien päähän ja lähtee sieltä poluille vasemmalle. Kolmas luontokohde löytyy Hanikasta, jossa voi kiertää noin viiden kilometrin mittaisen monipuolisen luontopolun.
Suosikkiruoka rantaraitin varrella
Vaikka rantaraitti on pullollaan toinen toistaan ihanampia ruokapaikkoja ja kahviloita, meidän ultimaattinen suosikkiruoka löytyy georgialaisesta ravintolasta Rionista. Päätimmekin tehdä pienen poikkeaman rantaraitilta ja Soukan jälkeen suuntasimme kauppakeskus Lippulaivaan ostamaan kuuluisia georgialaisia leipiä, hatsapureja. Hatsapuri on georgialainen juustotäytteinen leipä ja sanat eivät riitä kuvaamaan miten täydellisen herkullisia hatsapurit ovat. Jos pidät pitsasta ja juustosta, rakastut hatsapuriin!
Lippulaivasta huristelimme tandemilla alle kymmenessä minuutissa Kivenlahden rantaan ja pidimme oman georgialaisen picnicin. Georgialainen viinirypälelimonadi on ehdoton suosikki hatsapurin kaveriksi.
Vinkit pyöräilyyn rantaraitilla
Rantaraitti on helpohko reitti pyöräilyyn ja sopii mielestäni hyvin kaiken tasoisille pyöräilijöille. Reitti kulkee pääosin hiekkateitä pitkin, mutta paikoittain opasteet poikkeavat rannasta hieman kauemmas kevyen liikenteen väylää pitkin. Nopeusennätystä ei reitillä kannata yrittää ja hyviin tapoihin kuuluukin muiden kanssaliikkujien huomiointi. Rantaraitilla liikkuu paljon perheitä pienten lasten kanssa ja hidastimme vauhtia reilusti ruuhkaisemmilla osuuksilla. Aurinkoisena kesäpäivänä rantaraitti on takuulla suosittu ja mikäli haluat nauttia rauhallisemmasta menosta, ovat arkipäivät viikonloppuja rauhallisempia.
Rantaraitin voi suorittaa parin kolmen tunnin lenkkinä, mutta suosittelen nauttimaan raitin tarjoamista aktiviteeteista, ruokapaikoista ja maisemista pidempäänkin. Vessatauot voi päiväretkellä sijoittaa esimerkiksi ruokailujen yhteyteen ja kesäaikaan uimarannoilta löytyy myös wc:t. Me pysähdyimme niinkin idyllisiin (huomaa sarkasmi) paikkoihin, kuin kauppakeskus Lauttikseen ja myöhemmin Lippulaivaan, mutta pikaisina pysähdyksinä nämä palvelivat tarkoitustaan.
Varaa mukaan riittävästi vettä, ehkä jotain pientä välipalaa ja vähän seikkailumieltä! Tandempyörä herätti vastaantulijoissa hilpeitä reaktioita ja meillä oli monta ihanaa kohtaamista päivän aikana. Eräältä porukalta saimme kannustusta perustaa oma YouTube-kanava, pistetään harkintaan 😊
Kotiin junalla tai jopa saaristoveneen kyydissä
Rantaraitin voi pyöräillä kumpaan suuntaan tahansa. Hyvä vaihtoehto on ottaa juna Kauklahteen, josta pyörällä pääsee nopeasti rantaraitin varrelle. Sama toimii toisinpäin ja reitin voi päättää Kauklahteen. HSL:n lähijunissa polkupyörä kulkee maksutta matkalipun hinnalla. Rantaraitti alkaa Laajalahdesta, josta on alle 10 minuutin matka sekä Mäkkylän että Leppävaaran juna-asemille. Aina voi myös lähteä Helsingistä, kuten me teimme ja kulkea rantoja pitkin Helsingistä Espoon perukoille saakka.
Espoo tarjoaa kesäisin myös mielenkiintoista vaihtoehtoa toteuttaa rantaraitti ympyräreittinä – nimittäin saaristoveneen kyydissä! Visitespoon sivuilla kerrotaan seuraavasti:
“Satamat, joista voit aloittaa tai lopettaa risteilyn, ovat Otaniemi, Nokkala tai Kivenlahti. Pyöräpaikkoja on saaristoveneessä noin 20 pyörälle ja risteilylle pääsevät ensisijaisesti pyöräilijät. Pyöräilymatka on pisimmillään noin 30 km, kun pyöräillään Espoon Rantaraittia pitkin Otaniemen ja Kivenlahden satamien väli. Noin puolet lyhyemmän vaihtoehdon saat, jos valitset Nokkalan sataman toiseksi määränpääksesi. Tällä tapaa saat kaksi retkeä, jotka voit jakaa vaikka kahdelle eri päivälle. Laivamatkan hinta satamasta riippumatta on 10 € aikuisilta.”
Me päätimme tällä kertaa pyöräillä kotiin ja päivämatkaksi tuli lopulta noin 70 km. Kotia lähestyessä ilta ehti jo viiletä ja tsemppasimme toisiamme kevään ensimmäisen pitkän pyöräretken viimeisillä kilometreillä. Päivän kesäisen lämmin hetki Haukilahdessa oli vasta aavistus ja kesään olisi vielä aikaa. Silti tuntui, että nyt pyöräilykausi oli oikeasti avattu ja tandem rullasi sujuvasti Espoon teitä pitkin. Kotiin päästyämme livahdimme saunan lämpöön tyytyväisinä ulkoilmassa vietetystä pyöräilypäivästä.
Vinkkejä aamupalapaikkoihin
Mikäli päivän aloittaminen aamupalalla tai herkullisella brunssilla kiinnostaa, tässä muutamia hyviä vaihtoehtoja. Kaikki sijaitsevat jossain määrin rantaraitin varrella tai lyhyen poikkeaman päässä.
- Ninnes cafe
- Cafe Merenneito
- Kahvila Biten
- Ravintola Plats
- Fat Lizard
- Teemu Aura Lauttasaari
- Ravintola Piilo (Hietalahden kauppahalli, Helsinki)
Hyödyllisiä linkkejä
Näiden linkkien takana lisää tietoa rantaraitista, sen esteettömyydestä, palveluista ja muista mielenkiintoisista kohteista.
- Tripsterin lista rantaraitin kahviloista, kohteista ja aktiviteeteista
- Uuvin sivuilla kartta sekä tietoa reitistä ja sen esteettömyydestä
- Espoon kaupungin sivu rantaraitista
- Visit Espoo:n sivulla tietoa mm. rantaraitin kahviloista ja ravintoloista