Pyöräretkelle tai pidemmälle pyörämatkalle lähtiessä väistämättä nousee esiin kysymys yöpymisestä. Meiltä kysyttiin ennen lähtöä lukuisia kertoja, aiommeko majoittua hotelleissa ja mikä on matkan budjetti. Tosiasia on, että emme olleet tarkemmin suunnitelleet budjettia, koska tavoitteena on yöpyä koko kuukausi teltassa! Kauhistuttava ajatus teltassa nukkumiseen tottumattomalle ja vähän myös minulle.
Olemme kuitenkin panostaneet varusteisiin sen verran, että teltassa nukkumisesta on tullut jopa mukavaa. Telttaan kömpiessä tuntuu hassusti siltä, kuin menisi omaan makuuhuoneeseen nukkumaan. Teltasta onkin reissuissa tullut koti ja suoja, johon pääsee illan pimetessä lepäämään. Erityisesti teltta-aamut suomalaisten järvien rannoilla ja rajaton mahdollisuus yöpyä käytännössä missä ikinä haluaa lisäävät retkipyöräilyyn aivan oman mausteensa.
Koska nukkuminen siis kiinnostaa niin minua kuin teitäkin, kerron seuraavaksi hieman valitsemastamme teltasta ja muista yöpymisvarusteista.
Big Agnes Tiger Wall – retkipyöräilyteltta vailla vertaa
Telttamerkkejä löytyy tietysti lukuisia. Suosittuja merkkejä ovat muun muassa Fjällräven, Durston, MSR ja Hilleberg. Yhtä hyvää ja täydellistä en osaa suositella, mutta me päädyimme Big Agnesin telttaan (Tiger Wall UL2 Bikepack Solution Dye) kahdesta syystä. Ensinnäkin teltta on erittäin kevyt kahden hengen teltaksi. Teltta ja telttakaari painavat yhteensä vain noin 1,1kg. Toisekseen teltan kaarikepit ovat vain n. 30 cm pitkiä ja ne pakkautuvat 34 cm pitkän telttapakkauksen sivuun. Telttapakkauksen saa kiinnitettyä suoraan pyörän ohjaustankoon ja näin se ei vie tilaa esimerkiksi sivulaukuista muilta tavaroilta.
Tiger Wall on vapaasti seisova teltta eli sitä ei ole pakko kiinnittää maahan. Tämä mahdollistaa yöpymisen monissa erilaisissa olosuhteissa, kuten vaikkapa rantakallioilla. Teltassa on kaksi sisäänkäyntiä ja eteistä ja sitä on helppo tuulettaa. Big Agnesin Tiger Wall koostuu sisä- ja ulkoteltasta ja halutessaan voi käyttää vain ulkotelttaa erikseen myytävän maavaatteen kanssa.
Olemme testanneet telttaa monissa eri olosuhteissa ja toistaiseksi emme ole löytäneet mitään valitettavaa. Big Agnes Tiger Wall on helppo pystyttää, kevyt kantaa ja siinä on miellyttävä nukkua.
Talvimakuualusta kesälläkin
Makuualustan valinta oli sekin lopulta helppo. Kaikkiin aiempiin kokemuksiini teltassa nukkumisesta liittyi vahvasti muisto joko erittäin kapeasta makuualustasta tai tuntuma selän alla olevista puun juurakoista. Kukaan ei nuku hyvin pikkuhousunsuojan kokoisella makuualustalla, josta vähän väliä luiskahtaa pois kesken unien tai ohuesta solumuovimatosta, joka sopii lähinnä askeetin tarpeisiin.
Oli siis selvää, että halusimme riittävän leveän ja tarpeeksi paksun alustan, joka myös eristäisi tarpeeksi maasta hohkaavaa kylmyyttä. Päädyimme kahden hengen makuualustaan, sillä näin vältämme turhan raon makuualustojen välissä. Käytössä on siis ollut nyt reilun vuoden ajan Expedin Synmat HL Duo Winter LW, jota ei tosin pikaisella googlettelulla tällä hetkellä ole myynnissä. Expedin makuualustan käyttölämpötila on jopa –20 astetta, mikä mahdollistaa alustan käyttämisen hyvin monipuolisesti eri vuodenaikoina.
Alusta täytetään pakkauksen mukana tulevalla täyttöpussilla, jota on alkuun hieman kinkkinen käyttää. Muutaman täyttökerran jälkeen tekniikan oppii nopeasti, eikä alustan täyttämiseen mene muutamaa minuuttia kauempaa. Tällä alustalla on mukava nukkua, eikä vierustoverin liikahduksetkaan häiritse liikaa alustan keskellä olevan sauman ansiosta.
Makuupussin sijasta quilt eli retkipeitto
Millaiset makuupussit meillä on? Tästä taloudesta ei makuupusseja löydy vaan käytössä on monipuolinen quilt eli retkipeitto. Makuupussin eristeen – oli se sitten untuvaa tai tekokuitua – lämmönerityskyky perustuu ilmaan. Makuupussissa nukkujan alle jäävä osa litistyy, jolloin lämmöneristyskyky luonnollisesti huononee. Itse en nuku hyvin makuupussissa. Tapaan kääntyillä yön aikana paljon, jolloin makuupussi kietoutuu ympärille ja lisäksi nukkumislämpötilan säätely on vaikeaa. Makuupussi pitäisi olla valittuna juuri oikeaan lämpötilaan, jotta ei tulisi liian kuuma tai kylmä. Quiltilla nukkuessa voi jalan pistää helposti peiton ulkopuolelle tai raottaa peittoa, ihan niin kuin kotonakin.
Tästä syystä päädyimme retkipeittoon, vieläpä kahden hengen yhteiseen. Nukumme kotona paripeitolla, joten oli luonnollista valita vastaava valinta myös retkeilyyn. Lisäksi säästimme huomattavasti painossa, sillä quilt on merkittävästi makuupusseja kevyempi. Meidän quilt on Enlightened Equimentin Accomplice, joka soveltuu käytettäväksi -6 asteessa. Me olemme nukkuneet tällä quil+makuualusta -kombolla jopa -10 asteessa. Vastaavien speksien makuupussit kahdelta hengeltä saattaisivat painaa jopa tuplasti retkipeittoon verrattuna.
Eli keveys, helppous ja mukavuus olivat syitä valita retkipeitto makuupussin sijasta. Ehkä omistan quiltille vielä oman postauksen, niin ihana se on!
Merinovillaa nukkumiseen
Viime aikojen trendi retkeilyssä on ehdottomasti ollut merinovilla ja se onkin aivan ylivoimainen materiaali niin pyöräilyyn, retkeilyyn kuin teltassa nukkumiseenkin. Merinovilla eristää lämpöä hyvin, mutta ei ole liian kuuma lämpimälläkään säällä. Villa hengittää, ei haise yhtä helposti kuin tekokuitu ja ei kutita herkkäihoistakaan.
Makuualustan ja quiltin kanssa nukkumisesta mukavampaa tekevät merinovillaiset vaatteet. Lämpimällä säällä pelkkä t-paita riittää, kylmemmällä lisätään kerroksia. Merinovillaisia vaatteita valmistavat mm. North Outdoor, Keli, Devold, Mons Royale ja Icebreaker.
Jos panostat yhteen, panosta tähän
Mikäli budjetti on tiukka, panostaisin ensisijaisesti mukavimpaan makuualustaan, johon oma budjetti riittää. Telttoja löytyy paljon käytettynäkin ja teltan voi helposti myös vuokrata. Hyvä makuualusta sen sijaan kompensoi aavistuksen huonompaa makuupussia, sillä riittävän lämmin makuualusta eristää maasta hohkaavaa kylmyyttä paremmin kuin makuupussi. Lisäksi mukavalla makuualustalla nukkuu paremmin ja mikään ei ole parempaa retkellä, kuin teltassa hyvin nukuttu yö!